Paulien van Deutekom

Op 2 januari overleed Paulien van Deutekom aan de gevolgen van kanker. Paulien was professioneel schaatster en werd wereldkampioen allround in 2008. Het nieuws van haar overlijden grijpt me aan, ook al heb ik haar maar 1 keer ontmoet. Mijn herinnering aan haar wil ik graag met jullie delen. 

Het moet de zomer van 2008 of 2009 geweest zijn. Ik gaf surfles op Vlieland. Ik had een klein groepje volwassenen klaarstaan. Een van de cursisten kwam me wat bekend voor. Super vriendelijk, open blik. Al snel wist ik haar te koppelen aan het schaatsen, waar ik in die tijd vaak met m’n vader naar keek. Een bescheiden, maar super sympathieke vrouw. Gedreven, dat zag je meteen. Na de surfles, die haar goed afging, maakte we nog een praatje. Ik zei haar dat ze vaker zou moeten komen surfen, want ze deed het goed. Even later zag ik haar wegfietsen op haar mountainbike, om nog even door te trainen. Het eiland rond gok ik zo. Of ze nog een keer is komen surfen weet ik niet zo goed meer. Ik weet bijna zeker van wel, maar misschien verzint mijn geheugen dat, omdat ik Paulien een fijne vrouw vond die ik graag surfles gaf. De combinatie van doorzettingsvermogen en vriendelijkheid die zij bezat heb ik zelden bij een ander ervaren. Na die zomer heb ik haar nooit meer gezien.

Rust zacht Paulien van Deutekom

 

FullSizeRender.jpg